Artan İthalat Hazır Giyim ve Tekstilde İstihdam Kaybına Yol Açmaya Başladı

Artan İthalat Hazır Giyim ve Tekstilde İstihdam Kaybına Yol Açmaya Başladı

Tekstil sektöründe artan ithalata karşın hazır giyim ihracatındaki düşüş şirket kapanmalarını ve istihdam kayıplarını beraberinde getirmeye başladı. Başta Anadolu’da olmak üzere birçok bölgede tekstil atölyelerinin kapandığı ve işten çıkarmaların başladığı belirtiliyor.

Salgında üretim, yatırım ve ihracat gibi birçok alanda rekorlar kıran Türkiye hazır giyim ve tekstil sektörleri, salgın ve savaş sonrası bozulan ekonomik veriler nedeniyle zor dönemlerden geçiyor. Yeni siparişler, kapasite kullanım oranları ve ihracatta düşüş hızının arttığını belirten sektör kaynakları kapanmaların ivme kazandığını bildirdi. Kaybın önümüzdeki yıl da süreceğinden endişe eden sektör temsilcileri ithalatı düşürecek önlem talebinde bulunurken istihdam desteği ve rekabetçi kur çağrısı yaptı.

Hazır giyim ve tekstil sektörleri, salgın öncesi yıl olan 2019’u sırasıyla 17,7 milyar dolar ve 9,9 milyar dolar ihracatla kapatmış, toplamda 1 milyon 39 bin kişilik istihdama ulaşmışlardı. Salgın yılı olan 2020’de tedarik zincirinin değişmesi ile rakiplerine göre avantajlı konuma geçen Türkiye, ihracatını hızla artırmış, bu artışın da devam edeceği beklentisi ile de tarihinin en büyük yatırım atağını başlatmıştı. 2021’de hazır giyim sektörü 6 milyar 438 milyon TL, tekstil sektörü ise 24 milyar TL’lik yatırım için teşvik belgesi almıştı. Aynı yıl her iki sektörde de ihracat tarihi rekor kırdı ve hazır giyim, 20 milyar 250 milyon dolar, tekstil sektörü de 12 milyar 878 milyon dolar ihracata ulaşırken, istihdamı ise yüzde 13,3 artırarak 1 milyon 177 bine çıkarmışlardı.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin günde 4 bin ton iplik ithalatı yaptığı  bu ithalatın yarısınınsa Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihraç kayıtlı geldiği için vergiden muaf olduğu belirtildi. Söz konusu muaf ithalatın günde 30 ton iplik üreten ortalama bir iplik fabrikası baz alındığında 130 fabrikanın günlük iplik üretimine eş değer olduğu vurgulandı. Bu çerçevede bir an önce ilave koruma mekanizmalarının devreye alınması istendi.

Kaynak: Dünya


Bu makalenin uzunluğu 279 kelimedir.