DTÖ Koronavirüs Sonrası İhracata Getirilen Kısıtlamalarla İlgili Rapor Yayımladı

DTÖ Koronavirüs Sonrası İhracata Getirilen Kısıtlamalarla İlgili Rapor Yayımladı

Dünya Ticaret Örgütü, resmi kaynaklar ve basın bültenlerine dayanarak hazırladığı raporda koronavirüs sonrası alınan ihracat kısıtlama ve yasaklarını açıkladı.

Alınan ihracat kısıtlamalarının temelde yüz maskeleri, ilaç ve eczacılık ürünleri ve solunum cihazları gibi tıbbi malzeme ve ekipmanları kapsadığı belirtilen raporda bu ürünleri gıda ve tuvalet kağıdının takip ettiği belirtildi.

Yoğun önlemlere karşın sadece 13 DTÖ üyesi ülke-ülke grubunun miktar kısıtlaması anlamına gelen önlemleri ile ilgili DTÖ’ye bildirimde bulunduğu açıklandı.

Yapılan çalışma sonucunda 80 ülke ve ülke grubunun salgına bağlı ihracata yasaklama veya kısıtlama getirdiği; bu önlemlerin çok büyük kısmının geçici nitelikte olduğu ve en az iki DTÖ üyesi ülkenin bazı önlemlerini kaldırdığı ifade edildi.

Gümrük Tarifeleri ve Ticaret Genel Anlaşması’nın (GATT 1994) 11. Maddesine göre üye ülkelerin gıda maddeleri veya diğer hayati ürünlerde ortaya çıkan kıtlık halinin giderilmesi gibi haklı sebeplere dayanmaksızın ihracata yasaklama veya kısıtlama getirmemesi gerekiyor. Tarım Anlaşması da gıda maddeleri ihracatına kısıtlama ve yasaklamaların hangi şartlarda mümkün olduğunu ve karşılığında diğer ülkelerce alınabilecek önlemleri düzenliyor.

Kaynak: DTÖ



Bu makalenin uzunluğu 155 kelimedir.