Hindistan Karbon Vergilerine Karşı İtirazlarını DTÖ’ye Taşımayı Planlıyor

Hindistan Karbon Vergilerine Karşı İtirazlarını DTÖ’ye Taşımayı Planlıyor

Hindistan, Avrupa Birliği'nin karbon vergisine ilişkin düzenlemelerine yönelik itirazlarını Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) taşıma kararı aldı.

Hindistan, önerilen vergiyi ayrımcı ve ticari bir engel olarak gördüğünü; zaten BM Paris iklim anlaşmasında taahhüt edilen protokollere tam uyum sağladığını öne sürerek getirilen düzenlemenin DTÖ Anlaşmalarına aykırı olduğunu savunuyor. Üst düzey hükümet ve iş kaynaklarına göre Hindistan, Avrupa Birliği'nin Çin'den çelik, demir cevheri ve çimento da dahil olmak üzere yüksek karbonlu mal ithalatına yüzde 20 ila yüzde 35 oranında vergi koyma önerisine karşı Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayette bulunmayı planlıyor.

Konuyu DTÖ’ye taşıma stratejisi, Yeni Delhi'nin, bölgesel işletmeleri karbon emisyonlarını azaltmak için en son teknolojiye yatırım yapmaya teşvik eden AB'nin Karbon Sınırı Ayarlama Mekanizmasına (CBAM) karşı koymayı amaçlıyor. Hindistan, ayrıca konuyu ikili müzakerelerde de gündeme getirmeyi planlıyor. Hindistan Ticaret Bakanı, ikili meseleleri görüşmek ve ticareti ilerletmek için AB yetkilileriyle görüşmek üzere Brüksel'de bulunuyor.

Geçen ay, Avrupa Birliği dünyada bir ilki gerçekleştirerek 2026'dan itibaren geçerli olacak şekilde yüksek karbonlu mal ithalatına bir vergi koyma planını onayladı. Onaylanan plan net sıfır sera gazı yayıcısı olmayı hedefliyor ve çelik, çimento, alüminyum, gübre, elektrik ve hidrojen ithalatına karşı vergi getirmeyi öngörüyor. 

Kaynak: FirstPost

Bu makalenin uzunluğu 181 kelimedir.