Hindistan Yeşil Hidrojen Endüstrisi İçin 2 Milyar Dolarlık Teşvik Planını Onayladı

Hindistan Yeşil Hidrojen Endüstrisi İçin 2 Milyar Dolarlık Teşvik Planını Onayladı

Hindistan'ın emisyonları azaltmak ve bu alanda önemli bir ihracatçı olmak amacıyla yeşil hidrojeni teşvik etmek için 2,11 milyar dolar tutarında bir teşvik planını onayladığı bildirildi. Alınan karar, dünyanın en büyük sera gazı yayıcılarından biri olan Hindistan'ın 2070 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşmasına yardımcı olmayı hedefliyor.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada, ülkenin 2030 yılına kadar yıllık 5 milyon ton yeşil hidrojen üretmeyi, yaklaşık 50 milyon ton karbon emisyonunu azaltmayı ve fosil yakıt ithalatından bir trilyon rupi tasarruf etmeyi hedeflediği kaydedildi.

Ayrıca, 2030 yılına kadar küresel yeşil hidrojen talebinin en az yüzde 10'unu elde etmek için çaba gösterileceği belirtildi. Hindistan'ın ayrıca yeşil hidrojen üretmeye yardımcı olmak için 60 gigawatt (GW) ila 100 gigawatt (GW) arasında elektrolizör kapasitesi oluşturmayı planladığı vurgulandı.

Hükümetin teşviki, endüstri kaynaklarına göre yeşil hidrojeni uygun fiyatlı hale getirmeyi ve şu anda kg başına 300-400 rupi olan üretim maliyetini düşürmeyi amaçlıyor. Endüstri kaynaklarına göre gübre, arıtma ve demir-çelik birimleri şu anda fosil yakıtlardan elde edilen yılda 5 milyon ton gri hidrojen tüketiyor.

Hükümetin 2030 yılına kadar yeşil hidrojen sektöründe toplam 8 trilyon Hindistan rupisine (96,65 milyar $) yatırım yapmasının beklendiği belirtilirken, elektrolizör üretimi ve yeşil hidrojen üretimi için teşvikler verileceği ifade edildi. Hükümetin "Yeşil Hidrojene Geçiş Programı (SIGHT) için Stratejik Müdahaleler" adlı teşvik programı, pilot projeler için 14,66 milyar rupi, araştırma ve diğer harcamalar için yaklaşık 8 milyar rupi tutarında ek hükümet harcamasına ihtiyaç duyacak.

Kaynak: Reuters

Bu makalenin uzunluğu 225 kelimedir.