İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi İle İlgili Önemli Değişiklikler Yapıldı

İhracat Bedellerinin Yurda Getirilmesi İle İlgili Önemli Değişiklikler Yapıldı

İhracat bedellerinin yurda getirilmesi ile ilgili Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası İhracat Genelgesi’nde önemli değişiklik ve güncellemeler yapıldı.

Halen İran, Suriye ve Lübnan'a ihracatta tanınan muafiyet 26 ülkeye daha genişletildi. Bu ülkelere yapılan ihracat bedellerinin yurda getirilmesi zorunluluğu kaldırıldı. Söz konusu listeye eklenen ülkeler, Afganistan, Angola, Belarus, Benin, Cibuti, Etiyopya, Fildişi Sahili, Filistin, Gabon, Gana, Gine, İran, Kamerun, Kenya, Kırgızistan, Kuzey Kore, Küba, Liberya, Lübnan, Moldova, Nijerya, Senegal, Somali, Sudan, Suriye, Suudi Arabistan, Tacikistan, Tanzanya, Venezuela olarak belirlendi.

Diğer yandan,  10 ülkeye yapılan ihracatta ihracat bedellerinin yüzde 50'sinin tasarrufu serbest bırakıldı. Bu ülkeler ise Azerbaycan, Cezayir, Fas, Kazakistan, Mısır, Özbekistan, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna, Yemen olarak uygulanacak.

Hizmet ihracatı, transit ticaret, Türkiye’de ikamet etmeyenlere özel fatura ile yapılan satış, Türkiye’de ikamet etmeyenlere KDV hesaplanarak yapılan satış, mikro ihracat ve serbest bölge işlem formu kapsamında gerçekleştirilen 5.000,- ABD doları veya karşılığı döviz ya da Türk lirasını geçmeyen tutardaki ihracat işlemlerinde bedellerin tamamının tasarrufu serbest durumda bulunmaya devam ediyor. Peşin bedel karşılığı ihracatın 24 ay içerisinde yapılması şartı da sürerken, bu zorunluluğa yeni düzenleme ile mücbir sebep hallerinde erteleme getirildi. 


Bu makalenin uzunluğu 175 kelimedir.