Tarımsal Ürünlerdeki Dahilde İşleme Uygulamalarında Önemli Değişiklik

Tarımsal Ürünlerdeki Dahilde İşleme Uygulamalarında Önemli Değişiklik

Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında tarım ürünlere yönelik genelgede köklü değişiklik yapıldı ve aralarında ayçiçeği yağı, margarin, hayvan yemi ve kristal şekerin de bulunduğu 16 tarım ürününe ihracat öncesi önce ithalat şartı getirildi. Genelge kapsamı tarımsal ürünler şu ürünlerden oluşuyor: buğday, mısır, mercimek, ayçiçeği, aspir ve kolza yağı, margarin, yağlık soya tohumu, ham soya yağı, ham pamuk yağı, palm/palm çekirdeği yağı, kristal şeker, konserve kuru fasulye, konserve nohut ve işlenmiş bezelye.

Küresel pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere son dönemde tarımsal üretimde yaşanan sıkıntı ülkeleri özellikle gıda arz güvenliği açısından ciddi politika değişiklikleri yapmaya zorluyor. Bu kapsamda, önemli tarım ürünlerinin DİR kapsamında imalatçı ihracatçılara satışı yasaklanırken hâlihazırda tarımsal hammaddeleri yurtiçinden alıp, nihai ürüne çevirdikten sonra ihraç etme seçeneği bulunan üreticiler 1 Ağustos 2022’den itibaren iç piyasadan hammadde alamayacak.

20016/1 sayılı Tarım Ürünlerine İlişkin DİR Genelgesi’nde yapılan değişikliğe göre, bu ürünleri kullanarak ihracat yapanlar 1 Ağustos 2022 tarihinden itibaren önce hammaddeyi ithal edip nihai ürüne çevirmeleri durumunda indirimli veya sıfır gümrük vergisinden yararlanabilecek.

Genelge, ihracata konu işlem görmüş ürünlerin elde edilmesinde kullanılan, ithali vergiye tabi tarım ürünlerini kullanarak üretim yapıp ihracat yapan firmalar için Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİİB) düzenlenmesi şartlarını düzenliyor. Yürürlükteki mevzuat uyarınca DİR kapsamında bazı ürünler özel düzenlemeye tabi tutuluyor. Belirli dönemlerde de bu ürünlerin ithalat ve üretim şartları değiştiriliyor.


Bu makalenin uzunluğu 210 kelimedir.