Tekstil, Konfeksiyon ve Deri Ürünleri İthalatındaki Kayda Alma Uygulamasında Değişiklik

Tekstil, Konfeksiyon ve Deri Ürünleri İthalatındaki Kayda Alma Uygulamasında Değişiklik

Bilindiği gibi 2019 yılından beri bazı tekstil, konfeksiyon ve deri ürünleri kayda alma uygulamasına tabi tutuluyor ve belirlenen ürün gruplarının ithalinde yetkili Kayıt Merkezlerinden kayıt belgesi alınması gerekiyor.

31 Aralık 2018 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2019/1 sayılı İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’e dayanarak yapılan bu uygulamada daha önce Danıştay Dava İdareleri Kurulu Ticaret Bakanlığı’nın “gerekli” görmesi halinde ek bilgi ve belge isteyebileceği hükmünün yürütmesini durdurmuştu. Bu Karar akabinde 25 Aralık 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yeni bir Tebliğle söz konusu Tebliğ yürürlükten kaldırıldı.

Yeni Tebliğle getirilen uygulamaya göre Tebliğ ekindeki tekstil, konfeksiyon ve deri ürünlerini ithal etmek isteyen ithalatçılar ithalata ilişkin bilgileri Kayıt Merkezi olarak yetkilendirilen İTKİB Genel Sekreterliğine ait ithalat.ebirlik.org internet sitesi üzerinden kaydettirecekler. İthal işleminin kayda alındığına dair elektronik ortamda bir Kayıt Belgesi düzenlenecek.

İstenecek bilgi ve belgeler sayma suretiyle sınırlanırken, Kayıt Belgesi başvurusuna eklenecek belgelerin tam ve eksiksiz şekilde doldurulması ve gerekli bilgi/belgelerle birlikte yukarıda belirtilen internet sitesi üzerinden iletilmesi hükme bağlandı.

Daha önce tümü Kayıt Belgesine tabi olan 41.Fasıl (Ham postlar, deriler ve köseleler)dan sadece 4107 ve 4115 tarife pozisyonları için Kayıt Belgesi aranmaya devam edilecek. Örme/Dokuma Kumaş, İplik Elyaf ve Elyaf Detay Beyan Formları ise başvuru sırasında elektronik ortamda doldurulacak.

Yeni düzenleme ile başvuruya eklenmesi gereken belgeler arasından Madde Bilgi formu çıkarılırken İhracatçı-Üretici Bilgi Formu (Exporter-Producer Information Form) ithal edilecek eşyanın tabi olduğu ticaret politikası önlemleri, gümrük vergileri ve diğer mali yükümlülükler ile eşyanın ithalat şartları çerçevesinde incelenmesi ve riskli bulunması halinde talep edilebilecek.

Bu makalenin uzunluğu 234 kelimedir.