Avrupa Birliği Firmalarının Rekabetçiliğini Artırmayı Hedefleyen Adımlarını Hızlandırıyor

Avrupa Birliği Firmalarının Rekabetçiliğini Artırmayı Hedefleyen Adımlarını Hızlandırıyor

Avrupa Komisyonu (Komisyon) “Rekabetçilik Pusulası”' adını verdiği politikasını hayata geçiriyor. Bu stratejik girişim, yaygın olarak Draghi Raporu olarak bilinen çalışmaya dayanıyor ve AB'nin önceki ekonomik büyümesinde temel unsurlar olan (örneğin, açık bir küresel ticaret sisteminden gelen güçlü dış talep, ucuz ve bol fosil yakıt enerjisi ve "barış getirisi") birçok unsurun artık güvenilir olmayacağını ortaya koyuyor.

Rekabetçilik Pusulası, Draghi Raporu ile uyumlu şekilde Yenilikçilik, Karbondan Arındırma ve Güvenlik gibi üç temel sütun (eylem alanı) üzerine inşa edildi. Bu üç sütunu destekleyen beş etkinleştirici faktör ise Düzenleyici ortamın basitleştirilmesi, Tek Pazar’ın ölçeğinin avantajlarının kullanılması, Avrupa Tasarruf ve Yatırım Birliği aracılığıyla rekabetçiliğin finanse edilmesi, Becerilerin ve kaliteli işlerin teşvik edilmesi ile AB ve ulusal düzeyde politika koordinasyonunun iyileştirilmesi olarak açıklandı.

Rekabetçilik Pusulası, Komisyon’un önümüzdeki beş yıl boyunca çalışmasına rehberlik edecek ve bu blog, özellikle pusulanın sürdürülebilirlik boyutlarına odaklanacak. Rekabetçilik Pusulasının merkezinde, yüksek ve dalgalı enerji fiyatlarına yönelik zorlukları ele almayı amaçlayan ortak bir karbondan arındırma yol haritası bulunuyor. Özellikle, pusula, AB’nin 2040 yılına kadar emisyonlarda yüzde 90 azalma ve 2050 yılına kadar karbondan arındırılmış bir ekonomi hedeflerine ulaşma taahhüdünü yeniden ifade ediyor.

Yaklaşan Temiz Sanayi Anlaşması, özellikle enerji yoğun sektörlerde AB’yi üretim için çekici bir merkez haline getirmeyi amaçlayarak temiz teknolojiler ve döngüsel iş modellerinin teşvik edilmesine odaklanacak. Uygun Fiyatlı Enerji Eylem Planı ise enerji maliyetlerini düşürmeyi hedeflerken, Sanayi Karbondan Arındırma Hızlandırıcı Yasası geçiş sürecindeki sektörler için izin süreçlerini hızlandırmayı amaçlıyor. 


Bu makalenin uzunluğu 226 kelimedir.