DTÖ Panelinde AB’nin Endonezya Menşeli Palm Yağı Kısıtlamaları Haklı Bulundu
Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), Endonezya tarafından “Avrupa Birliği (AB) — Palm yağı ve yağ palmiyesi mahsulü bazlı biyoyakıtlara ilişkin bazı önlemler” (DS593) davasında sunulan Panel Raporunu 10 Ocak 2024 tarihinde yayımladı. DTÖ nezdindeki Anlaşmazlıkların Halli Organı (AHO) , Endonezya'nın şikayeti üzerine yürüttüğü inceleme sonucunda Avrupa Birliği'nin biyoyakıtlarda palm yağı kullanımına getirdiği kısıtlamaları büyük ölçüde onayladı.
Palm yağı üretiminde dünyanın lider ülkesi olan Endonezya, 2019 yılında AB’nin kısıtlamaları için Panel oluşturulması talebiyle DTÖ’ye başvuruda bulunmuştu. Cenevre merkezli bir ticaret yetkilisi AFP’ye yaptığı açıklamada, "Panel büyük ölçüde AB lehine karar verdi" ifadesini kullandı. Ancak Panelin, itiraz edilen önlemlerin hazırlanması, yayımlanması ve uygulanmasıyla ilgili bazı eksiklikler tespit ettiği belirtildi.
Uyuşmazlık, 2018 tarihli AB Yenilenebilir Enerji Direktifi'ni (RED II) kapsıyor. Bu direktif, mahsul bazlı biyoyakıtlara üye ülkelerin yenilenebilir enerji hedeflerine katkı sağlama uygunluğunu sınırlamış ve palm yağı bazlı biyoyakıtlara bu uygunluğu 2030 itibarıyla tamamen kaldırmıştı. AB kararının gerekçesinde palm yağı üretiminin sürdürülebilir olmadığı hususuna yer vermişti.
Geçen yıl Malezya tarafından yapılan bir şikayetle ilgili bir başka Panel kararında da AB kısıtlamaları konusunda benzer karar verilmişti. Dünya palm yağı ve palm yağı bazlı biyoyakıt üretiminin çoğunu Endonezya ve Malezya sağlarken Palm yağı, gıdadan kozmetiğe kadar geniş bir ürün yelpazesinde temel bir bileşen konumunda bulunuyor. Çevreciler, palm yağı üretiminin ormansızlaşmayı ve tür kaybını körüklediğini, son yıllarda geniş yağmur ormanlarının plantasyonlara yer açmak için kesildiğini belirtiyor.
Kaynak: DTÖ
Bu makalenin uzunluğu 219 kelimedir.