Çin, AB'nin Planladığı Karbon Düzenlemesinin Ticaret İlkelerine Aykırı Olduğunu Açıkladı

Çin, AB'nin Planladığı Karbon Düzenlemesinin Ticaret İlkelerine Aykırı Olduğunu Açıkladı

Çin yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin (AB) dünyanın ilk karbon sınır vergisini uygulama planının, iklim sorunlarını uluslararası ilkeleri ihlal ederek ticarete engel oluşturacağını ve ekonomik büyüme beklentilerine zarar vereceğini bildirdi.

Avrupa Komisyonu bu ay, 2026'dan itibaren kirletici mallara Sınırda Karbon Düzenlemesi (SKD) veya karbondioksit (CO2) tarifesi uygulama planlarını ana hatlarıyla açıkladı. Bu kapsamda, AB’ye ithalat yapan bazı şirketler karbon yoğun ürünlerde sınırda karbon maliyetleri ile karşı karşıya kalacak.

Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı, SKD’nin esasen iklim değişikliği sorununu ticaret sektörüne genişletmek için tek taraflı bir önlem olduğunu savunuyor. Öngörülen düzenlemenin DTÖ ilkelerini ihlal ederek, küresel topluluğa karşılıklı güveni ve ekonomik büyüme beklentilerini ciddi şekilde baltalayacağını iddia ediyor. Çin'in, her ülkenin iklim değişikliğine tepkisinin ekonomik kalkınma düzeyini hesaba katması gerektiği konusundaki tutumu yinelenirken CO2 tarifesinin ülkelerin sorunu çözme istekliliğine ve kabiliyetine ciddi şekilde zarar vereceği açıklandı.

Mayıs ayında yayınlanan bir makalede, dünyanın en büyük çelik ve çimento gibi endüstriyel hammadde üreticisi olarak, Çin'in sınır tarifelerinden en fazla zarar görebilecek ülkelerin başında olduğu sonucuna varıldı. Ancak, etkinin zamanla azalacağı ve tarifenin Çin'in gelişimi üzerinde uzun vadeli olumsuz bir etkisi olacağına dair bir kanıt bulunmadığı bildirildi.

Kaynak: Reuters


Bu makalenin uzunluğu 179 kelimedir.