İhracat Kısıtlamalarının Gıda Tedarikini Giderek Daha da Zorlaştırması Bekleniyor

İhracat Kısıtlamalarının Gıda Tedarikini Giderek Daha da Zorlaştırması Bekleniyor

Son yıllardaki yüksek gıda fiyatları dünya çapında çiftçileri daha fazla tahıl ve yağlı tohum ekmeye yöneltip ürün arzını artırmaya teşvik ediyor.

Ancak başta El Nino’dan kaynaklanan olumsuz hava koşulları, ihracat kısıtlamaları ve artan bioyakıt kullanımı nedeniyle 2024'te fiyatların artması öngörülüyor. Analistler küresel buğday, mısır ve soya fasulyesi fiyatlarının birkaç yıl süren güçlü yükselişin ardından, 2023'te gerilediğini, ancak yeni yılda arz şokları ve gıda enflasyonu karşısında fiyatların kırılgan kalmaya devam etmesinin beklendiğini belirtiyor. Bu yıl Asya'nın büyük bir kısmına kuraklık getiren El Nino hava olayının 2024'ün ilk yarısında da devam etmesi ve dünyanın önde gelen tarım bölgelerindeki pirinç, buğday ve palm yağı başta olmak üzere birçok tarım ürünlerinin tedarikini riske atması bekleniyor.

Dünya pirinç arzı, El Nino hava olayının üretimi kesintiye uğratmasının ardından, dünyanın en büyük ihracatçısı olan Hindistan'ın sevkiyatları kısıtlamasına yol açtı ve bu durum pirinç arzında ciddi daralmayı beraberinde getirdi. Diğer tahıl piyasaları değer kaybederken, pirinç fiyatları 2023'te son 15 yılın en yüksek seviyesine ulaştı ve bazı Asya ihracat merkezlerindeki teklifler yüzde 40-45 oranlarında arttı.

Kaynak: Reuters


Bu makalenin uzunluğu 165 kelimedir.