Risk Esaslı Kıymet Araştırması Uygulamalarına Yönelik İtirazlar Artıyor

Risk Esaslı Kıymet Araştırması Uygulamalarına Yönelik İtirazlar Artıyor

Bilindiği gibi, Gümrükler Genel Müdürlüğü (GGM) 20 Ekim 2020 tarihli tasarruflu yazısıyla bilimsel yöntemler kullanılarak düşük kıymetli olma ihtimali bulunan beyannamelerin tespit edilip kıymet araştırmasına yönlendirilmesini kararlaştırmış ve belirlenen bir kısım eşya için risk bazlı kıymet araştırması uygulamasını BİLGE sistemi üzerinde devreye almıştı.

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD), GGM’ye muhatap 2 Kasım 2020 tarihli yazısıyla kıymet araştırmaları için öngörülen yeni uygulamaya ilişkin çekincelerini ortaya koydu. Söz konusu yazıda, özellikle risk kriterleri kapsamında belirlenen bazı kıymet unsurlarının uygulamada sorunlar doğuracağı; otomatik kontrol yöntemlerinin öngörülemeyen problemleri ve dolayısıyla gümrük işlemlerinde gecikmeleri beraberinde getireceği ifade edildi.

Gümrük İdarelerinin beyanın kontrolü noktasındaki yetkileri açık olmakla beraber; bu yetki kullanımında gerek DTÖ Kıymet Anlaşması’nın gerekse de bu Anlaşma ile uyumlu olan 4458 sayılı Kanun’un kıymetle ilgili hükümlerinin bağlayıcı olduğu vurgulandı.

Öngörülen risk esaslı kontrol sisteminin GATT’ın 7. Maddesi; Gümrük Kanunu’nun 65.maddesi ve 2012/29 sayılı Kıymet Araştırması Genelgesi hükümleri ile çeliştiği belirtilerek uygulamanın düzeltilmesi talep edildi. 


Bu makalenin uzunluğu 147 kelimedir.